Voting

Wednesday, 9 November 2011

AYAT KURSI DAN KELEBIHANYER..^_^

 MAKSUDYER:
Allah, tidak ada yang benar disembah hanya Dia yang Hidup dan Maha Kaya, tidak pernah ditimpa mengantuk dan tidak pernah tidor, bagin Nya sesuatu yang ada di langit dan di bumi, tidak ada yag boleh membri syafaat kecuali denga izin Nya. Ia maha mengetahui segala apa yang terjadi di hadapan mereka dan dibelakang mereka. Tidaklah mereka meliputi ilmunya sedikit jua kecuali yang dikehendakki Nya. Lebih luas kerusinya darilangit dam bumi. Tidak susah bagi Nya memelihara keduanya. Ia maha Tinggi dan maha Besar.


 Ayat Kursi diturunkan pada suatu malam selepas Hijrah. Menurut riwayat, ketika ayat kursi diturunkan disertai dengan beribu-ribu malaikat sebagai penghantarnya, kerana kebesaran dan kemuliaannya.
Syaitan dan Iblis menjadi gempar kerana adanya suatu alamat yang menjadi perintang dalam perjuangan nya.
Rasulallah s.a.w segera memerintah kepada penulis alQuran iaitu Zaid bin Thabit agar segera menulisnya dan menyebarkannya.
Ada terdapat sembilan puluh lima buah hadis yang menjelaskan fazilat ayat kursi. Sebabnya ayat ini disebut ayat KURSI kerana di dalam nya terdapat perkataan KURSI, ertinya tempat duduk yang megah lagi yang mempunyai martabat.
Perlu di ingat, bukan yang di maksudkan dengan KURSI ini tempat duduk tuhan, tetapi adalah KURSI itu syiar atas kebesaran Tuhan....

KELEBIHAN KEPADA YANG SERING MENGAMALKAN....

1)  Sesiapa yang membaca ayat Kursi dengan istikamah setiap kali selesai sembahyang fardhu, setiap pagi dan petang, setiap kali masuk kerumah atau kepasar, setiap kali masuk ke tempat tidur dan musafir, insyaallah akan diamankan dari godaan syaitan dan kejahatan raja-raja (pemerintah) yang kejam, diselamatkan dari kejahatan manusia dan kejahatan binatang yang memudharatkan. Terpelihara dirinya dann keluarganya, anak-anak nya, hartanya, rumahnya dari kecurian, kebakaran dan kekaraman.

2) Sesiapa yang membaca sebanyak 18kali insyaallah ia akan hidup berjiwa tauhid, dibukakan dada dengan berbagai hikmat, dimudahkan rezekinya, dinaikkan martabatnya, diberikan kepadanya pengaruh sehingga orang selalu segan kepadanya, diperlihara dari segala bencana dengan izin Allah s.w.t.

3) sesiapa yang membacanya ketika ia marah, maka akan hilang rasa marahnya...

4) jika sesiapa yang mengamalkanyer sebelum tidur, maka Tuhan mewakilkan dua malaikat yang menjaga selama tidurnya sampai pagi....

5) sesiapa yang membacanya sebanyak 50kali, lalu ditiupkan pada air hujan kemudian diminum, insyallah allah swt akan mencerdaskan akal fikirannya..

6) jika berpindah ke rumah baru, pada malam pertama menduduki rumah tersebut,eloklah jika dibaca ayat kursi sebanyak 100kali, insyallah mudah-mudahan diri dan keluarga terhindar dari gangguan zahir dan batin....

AMALKANLAH MUDAH-MUDAHAN KITE AKAN DILINDUNGI OLEH ALLAH SWT DAN MENDAPAT MANFAATYER...AMIN...  

No comments:

Post a Comment